I bądź tu człowieku ekologiczny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

Zamieszczone przez piotrek_os
    Zamieszczone przez JerzyM73
    dzieła jak należy i powiedzieli , że nawet dłużej posłuży niż oryginał bo jest lepszej firmy
    a układ był płukany?

nie był płukany bo nie było opiłków i nie było potrzeby- wcześniej była wymieniana także chłodnica od klimy bo była zabita.
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Przychodzą do mnie do firmy półfabrykaty do dalszej obróbki.
    Są na paletach przemysłowych, zapakowane w bardzo gruby (ok.1,5cm) karton.
    Po rozpakowaniu tego pozostają nam palety oraz surowce wtórne w postaci folii pe oraz wspomnianego kartonu.
    Jeden karton wazy ok. 20kg. Uzbierało się tego trzy sterty wysokie na ok. 1,7m.
    Dwie z nich dało się załadować widlakiem, trzecią trzeba było ręcznie.
    Dwóm ludziom zeszło z tym ok. 1h.
    Pojechali na skup makulatury. Dzwonią, że trafili na przerwę która potrwa ok. pół godziny - czy mają czekać czy wracać. Poleciłem zaczekać.
    Potem we własnym zakresie musieli to rozładować - ok. 1,5h
    Wrócili.
    Reasumujac - dwóch ludzi x min. 3 roboczogodziny x 20zł = 120zł+ koszty pojazdu, dodatkowo nie zrobiona praca którą normalnie by w tym czasie wykonywali.
    Pokazują kwit ze skupu - 980kg x 0,02zł (słownie:dwa grosze)= 19zł60gr.
    Kurw..a zdębiałem, dzwonię do skupu pytam się czy ochujeli już czy jeszcze nie - gościu odpowiada: no ale te kartony są ponadgabarytowe i w ogóle za grube i za takie nie płacą tak dobrze jak za zwykłą makulaturę.

Od tej pory kartony z dymem pożegnają ten świat.

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
      Od tej pory kartony z dymem pożegnają ten świat
      Zbliża się zima :!: Kartony się przydadzą pod mostem :!:
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• r2r
        RS
        • 2008
        • 4720
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

kazik4x4, wszędzie chcą człowieka wychujać :roll:
        I co to za pierd..enie o ekologii? Ja się pytam : Jak bidota pali oponami w piecach na Szombierkach w Bytomiu, to gdzie jest jakiś ekolog, żeby pójść i im zwrócić, uwagę?

Powinieneś zrzucić nocą na Wiejskiej i schajcować to w pizdu.

PS:swoją drogą - ciekawe jak prosperuje taki skup makulatury. Ja wiem, że oni pewnie te Twoje kartony pchają gdzieś dalej z kilkukrotną przebitką - bardziej chodzi mi o to, kto z takich sprzedawców, jak Ty, drugi raz dostarczy im surowiec, skoro tak "płacą".
        Artur

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Zamieszczone przez r2r
          kazik4x4, wszędzie chcą człowieka wychujać :roll:
          I co to za pierd..enie o ekologii? Ja się pytam : Jak bidota pali oponami w piecach na Szombierkach w Bytomiu, to gdzie jest jakiś ekolog, żeby pójść i im zwrócić, uwagę?

Powinieneś zrzucić nocą na Wiejskiej i schajcować to w pizdu.

PS:swoją drogą - ciekawe jak prosperuje taki skup makulatury. Ja wiem, że oni pewnie te Twoje kartony pchają gdzieś dalej z kilkukrotną przebitką - bardziej chodzi mi o to, kto z takich sprzedawców, jak Ty, drugi raz dostarczy im surowiec, skoro tak "płacą".
          Dokładnie.
          Dzwoniłem do nich i pytałem, czy jak zbiorę ok. 5-6 ton, będzie to spaletyzowane i zbindowane to czy podstawią wóz, żebym im to widlakiem załadować i niech zabierają za free to powiedział, że tak raczej nie robią. Ręce opadają.

Zebym miał w robocie kocioł "na wszystko" to można by to pociąć na starej gilotynie do blach na drobno i byłby opał na zimę.

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

kazik4x4, dramat...

Ja w robocie mam właśnie taki kocioł i cieszę się że sezon grzewczy się zbliża
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dato
              L&K
              • 2012
              • 1431

Kazik, kolega co kartony robi ma zgniatarkę na odpad, a poza tym dobry brykiet z tego wychodzi - prosta instalacja tania jest.
              Mając zgniatarkę jesteś partnerem dla papierni - jak im przygotujesz tira skompresowanego surowca...

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Zamieszczone przez dato
                Kazik, kolega co kartony robi ma zgniatarkę na odpad, a poza tym dobry brykiet z tego wychodzi - prosta instalacja tania jest.
                Mając zgniatarkę jesteś partnerem dla papierni - jak im przygotujesz tira skompresowanego surowca...
                Tylko czy warto się pierd..lić z tym towarem, bo:
                Kartonów mogę mieć ok. 8 - ton rocznie. Trzeba to zmagazynować, poświęcić czas na sprasowanie, poczekać aż się uzbiera cały tir i potem załadować itp. a w efekcie dostanie się pewnie tyle samo co koszty związane z całą tą zabawą
                Kolega jak ma kartoniarnię, to ma w ch... odpadu więc musi się tym zająć.
                Z kartonami to chyba zrobię tak, że kupię najtańszy kocioł "na wszystko", podepnę go do instalacji i będą tam puszczane z dymem kartony+palety na których one przyjechały.
                Te palety to takie dziwne przemysłówki 115cm x 115cm więc takie skupują po 3-4 zeta bo nietypowe.
                Ok. 400 kartonów i ok 400 palet rocznie to już jest jakaś "wartość opałowa"

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Zgniatarka grosze kosztuje, miejsca nie zajmuje i masz posprzątane.

Komentarz

• Bartek.K
                    Rider
                    • 2012
                    • 396

Ostatnio odwałem makulaturę i płacili 20 gr za gazety i 25 gr za kartony.
                    Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• shok
                      RS
                      • 2009
                      • 2070
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Podobnie kiedyś było z reklamówkami z recyklingu. Zwykła jednorazówka gratis , a za tą eko trza było płacić. Normalne ,że skoro mamy być eko to te eko musi być tańsze bo inaczej nikt nie zmieni swoich przyzwyczajeń. Tak to działa w całej Europie.

U mnie np. papier i plastik jest odbierany gratis- żeby nie mieszać ich z zwykłymi odpadami.Efekt śmieci jest o połowę mniej bo plastik idzie osobno.

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Zamieszczone przez Bartek.K
                        Ostatnio odwałem makulaturę i płacili 20 gr za gazety i 25 gr za kartony.
                        No dokładnie tak jest! Ale te kartony co ja mam, po złożeniu mają ok. 2m x 2,2m, grubość ścianki ok. 1,5-2cm są dla nich rzekomo zbyt kłopotliwe bo oni nie mają tak dużej maszyny, żeby je tam wrzucić i sprasować - muszą je najpierw ciąć, żeby weszły do tej ich prasy..

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Bo prościej jest podłączyć armatkę z wodą i namoczyć gazety i sprzedać wodę w cenie makulatury niż bawić się z cięciem. Tu jest cały problem.
                          Gdyby na odbiorach "zbalowanej" makulatury ktoś badał wilgotność ( chyba, że coś się zmieniło ) to by tą makulaturę sami odbierali i nożyczkami krawieckimi cieli na kawałki. A tak mają to w 4 literach.

Komentarz

• Bartek.K
                            Rider
                            • 2012
                            • 396

Woda to w dużych kontenerach leja na papier i wtedy kupują wode :diabelski_usmiech
                            Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• Marcello01
                              Rider
                              • 2009
                              • 491
                              • Octavia I (1U2)
                              • AGP 1.9 SDI 68 KM

Ekologia jest dla społeczeństwa świadomego i zamożnego a nie dla Polaków
                              https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

kazik4x4,
                                Pogadaj z jakąś drukarnią offsetową co by dali Tobie namiar na firmę która odbiera makulaturę.
                                Generalnie działa to tak że przywożą swoje pojemniki lub odbierają pełne palety, oprócz papieru zabieraja także folię. U mnie to działa bez zarzutu, przyjadą, zabiorą, zważą, przysyłają ile czego jest i wystawiasz im FV i po kłopocie.
                                Ciekawostka na tym samym podwórku jest skup złomu i makulatury i kolesie chcieli dać coś koło 0,10 zł/kg a ci co sami odbierają płacą 2xtyle.

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Hubert, to nie jest "ciekawe", tylko po prostu poznałeś marżę tych "skupów" :roll:

Komentarz

• aro_40
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1529
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

kazik4x4, a Twoi pracownicy nie są tym kartonem zainteresowani ??????? mogą go przeciez pakowac sobie po godzinach...
                                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

Nam za kartony płacą 15-20 groszy/kg, byle by suche były.

Komentarz

• lend
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 463

hubert78, dobrze prawi zresztą ja jako drukarnia nie mam w ogóle problemu z makulaturą . Podjeżdża auto z windą wystawia puste kosze, zabiera pełne 0,36zł za kg makulatury mieszanej .
                                        Dziwię się , ze kazik4x4, ma z tym problem może wystarczy pogadać ze zbieraczami makulatury podwórko ci nawet posprzątają
                                        MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez dato
                                          jakiegoś linka zapodaj,
                                          Ostatnio dostałem "nagrodę" od SM za palenie śmieci - papierów, folii itp...
                                          Ktoś mi powiedział, że jest przepis, że nie można palić otwartego ognia, jedynie papier i nieprzetworzone drewno. Wystarczy postawić jednak stalową beczkę i już otwartego ognia nie ma i wtedy można to co leci i nic nie mogą zrobić. Coś mi się jednak wierzyć nie chce.
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Enriquez, no ale śmieci w np w postaci folii, butelek itp nie mozna spalać pod żadną postacią czy to otwarty ogień, beczka jak na slamsach czy kominek w domu
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dato
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1431

Zamieszczone przez Enriquez
                                              Zamieszczone przez dato
                                              jakiegoś linka zapodaj,
                                              Ostatnio dostałem "nagrodę" od SM za palenie śmieci - papierów, folii itp...
                                              Ktoś mi powiedział, że jest przepis, że nie można palić otwartego ognia, jedynie papier i nieprzetworzone drewno. Wystarczy postawić jednak stalową beczkę i już otwartego ognia nie ma i wtedy można to co leci i nic nie mogą zrobić. Coś mi się jednak wierzyć nie chce.
                                              Z tymi groszami to pojechałem. 4-6 tys trzeba widzę położyć. Masz tutaj przykładowe z cenami.

No i Piramida ma rację - smrodzić nie wolno, chyba, że pod sejmem, ale daleko masz

Komentarz

Pracuję...